SERVEI DE MEDICINA REGENERATIVA AMB TERAPIA CEL·LULAR

Publicat 11/5/2018

Al Centre Veterinari Triomf hem posat en marxa el servei de medicina regenerativa i tractament amb cèl·lules mare. Aquest tractament està basat en l´utilització de cèl·lules mare per regenerar els propis teixits quan aquests són afectats per diverses malalties.

Què són les cèl·lules mare? Són cèl·lules indiferenciades capaces de dividir-se de manera indefinida i de diferenciar-se a tot tipus de teixits. Hi ha diversos tipus de cèl·lules mare, les que s´utilitzen en medicina humana i veterinària són les cèl·lules mare adultes mesenquimals (MSCs) del propi pacient, que són capaces  de diferenciar-se a teixits com cartílag, tendó, ós, pell, etc., regenerant i reparant els teixits lesionats.

En quines patologies es poden utilitzar? Es poden utilitzar en osteoartritis, insuficiència renal aguda i crònica, malaltia inflamatòria digestiva crònica (IBD), asma i patologies oculars. Altres patologies en què s´està provant  aquest tractament són l´atòpia canina, problemes hepàtics, lesions de medul·la espinal, gingivitis inflamatòria en gats, miositis, etc.

 Artritis i artrosis
Gingivoestomatitis felina
Miositis dels muscles masticatoris, un dels últims casos que estem tractant.


 
Com s´obtenen les cèl·lules mare? Aquestes cèl·lules s´obtenen del teixit adipós (greix), extret quirúrgicament de l´animal. Aquesta extracció pot realitzar-se en el moment en què l´animal pateix una lesió o aprofitant qualsevol intervenció quirúrgica realitzada a l´animal, com per exemple castracions. Extreure les MSCs de manera preventiva i guardar-les congelades al laboratori suposa una sèrie d´avantatges. La principal d´elles és la ràpida disponibilitat del seu ús; com a avantatja addicional cal  assenyalar que alguns dels usos més prometedors de les MSCs en petits animals estan orientats a patologies greus, en les quals és possible que aquesta no permeti la realització d´una intervenció invasiva amb total seguretat per l´animal. Una vegada obtingut el teixit se separen les cèl·lules mare i es cultiven al laboratori fins a obtenir-ne la quantitat suficient per a ser utilitzades en el pacient.

Greix acabat d´extreure quirúrgicament i preparat per enviar al laboratori.


Com s´utilitzen les cèl·lules mare? Depenent de la patologia, aquestes cèl·lules es poden inocular al pacient localment al lloc on tenim la patologia (intraarticular per osteoartritis) o per via endovenosa en d´altres patologies.

 Vials amb les cèl·lules mare preparades per inocular.Aquest tractament té efectes secundaris? Fins al moment en els estudis fets no s´han descrit efectes secundaris a causa del tractament. Ja que les cèl·lules utilitzades són del mateix animal, no és d´esperar cap efecte de rebuig o de reacció anafilàctica. En els casos que hem tractat al nostre Centre, no hem detectat cap efecte secundari.


Per a més informació:

Centre Veterinari Triomf
C/ Transversal 275
08225 - Terrassa
triomf@hotmail.es
www.centreveterinaritriomf.cat
tel. 93 7349830 / 606811170