OBSTRUCCIÓ INTESTINAL, CAS CLÍNIC

Publicat 3/1/2017

Aquest cas comença amb una foto d´un vòmit feta amb el telèfon mòbil que el propietari ens ensenya. Està preocupat perquè la seva gossa fa 24 h que té vòmits repetits. Per la descripció dels vòmits que ens fa el propietari, el color i l´aspecte que veiem a la foto, sospitem de seguida d´una obstrucció intestinal. L´experiència de més de 30 anys amb la clínica de petits animals, en aquest cas va ser molt útil a l´hora d'enfocar el diagnòstic i valorar la gravetat del quadre clínic amb només una fotografia. No us penseu, no sempre és així, seria molt avorrit....
Al cap de vint minuts ja teníem a la gossa a la clínica.

La Bora, una gossa Bull Terrier molt afectuosa com la majoria de les de la seva raça, no demostrava la seva alegria habitual, feia molt mala cara i estava una mica deshidratada.

Tot indagant la història clínica amb el propietari, ens comenta que a la Bora li agrada jugar amb pedres....i una radiografia ens confirma el que sospitàvem: té una pedra de mida considerable encallada al budell prim. Els cossos estranys (pedres, plàstics, pinyols de préssec, etc.) que obstrueixen el budell prim provoquen un quadre greu i són una emergència mèdica que cal resoldre quirúrgicament al més aviat possible.
Si no es resol l´obstrucció en 24-48 h, es pot provocar una necrosis de la part afectada del budell per la pressió provocada pel cos estrany a les parets del tub digestiu, una perforació intestinal i una peritonitis (infecció generalitzada de la cavitat abdominal) que pot provocar la mort de l´animal de manera fulminant.
En aquest cas, la rapidesa del propietari en portar-nos la gossa i el diagnòstic encertat va fer que el pronòstic fos favorable. Un cop el pacient va estar ben hidratat amb sèrum endovenós, vàrem procedir a extreure la pedra obrint l´abdomen i el budell, que afortunadament no estava encara gaire lesionat. Una sutura acurada del budell, sutura també de la cavitat abdominal i la recuperació ràpida i sense problemes de l´anestèsia. L´endemà mateix la Bora ja tornava a ser la gossa alegre i afectuosa de sempre, ja no vomitava i demanava menjar. Després de 24 h en dejú i uns dies de menjar tou, altra vegada va poder retornar a la seva vida normal.
I sobretot a vigilar amb les pedres!

Frederic Varela Balcells - Centre Veterinari Triomf
C/ Transversal 275
08225 - Terrassa
triomf@hotmail.es
www.centreveterinaritriomf.cat
https://www.facebook.com/CentreVeterinariTriomf/
tel. 93 7349830 / 606811170

                                                      La Bora quan va arribar a la clínica.
                                                              No feia massa bona cara....


    La radiografia, on es pot veure la pedra al budell (a l´imatge, objecte blanc dins el cercle vermell)


     La Bora ja operada i recuperant-se de l'anestèsia.


     La pedra que s'havia empassat la Bora una vegada extreta. Feia uns 4 x 3 cm.