LITOTRÍCIA AMB LÀSER PER ELIMINAR CÀLCULS URETRALS

Publicat 11/11/2016
La formació de cristalls i el seu creixement a l'interior de les vies urinàries tant de l'home com dels animals és un fenomen complex, que depèn de diversos factors i que encara no ha estat del tot comprès, i que podem considerar a cavall entre la mineralogia i la biologia. El grau de saturació de l'orina per a diferents cristal·loides pot evolucionar des d'una subsaturació o insaturació, que seria l'estat fisiològicament adequat, fins a una sobresaturació metastable i finalment a una sobresaturació inestable o làbil, en la qual es donarien fenòmens de cristal·lització i nucleació espontanis. A això ha d'afegir-se la presència en molts casos de factors que poden afavorir (bacteris) o inhibir (citrat) la formació de cristalls.

En els gossos, el lloc més habitual de formació de càlculs és la bufeta de l´orina. Sovint, aquests càlculs quan són de petita mida, poden desplaçar-se cap a l´uretra. Els més petits poden ser eliminats amb l´orina, però a partir d´una certa mida queden encallats a l´uretra just davant d´una estructura, l´os del penis, característica dels gossos. Aquí l´uretra estreny i els càlculs queden dipositats, dificultant la micció i en alguns casos provocant una obstrucció total que suposa una emergència greu.

Fins fa poc l´única manera de resoldre aquests processos era l´extracció quirúrgica dels càlculs. En el cas dels càlculs uretrals s´intentava fer-los anar enrere fins a la bufeta de l´orina i seguidament extreure'ls obrint l´abdomen de l´animal (laparotomia) i fent una cistotomia (obrint la bufeta de l´orina). En la majoria dels casos, aquests càlculs uretrals o estaven molt enganxats o eren massa nombrosos per poder fer aquesta maniobra, i calia fer una obertura artificial en el penis (uretrostomia) per poder-los treure. Aquesta obertura, un cop cicatritzada, era per on orinava el gos a partir d´aquest moment.

Actualment i des de fa molt poc temps, tenim la possibilitat d´eliminar aquests càlculs d´una manera molt menys traumàtica mitjançant la litotrícia amb làser. Amb un endoscopi que s´introdueix pel penis es pot dirigir el làser i amb polsos d´aquesta llum s´aconsegueix trencar els càlculs en porcions minúscules que surten fàcilment. Així la cirurgia queda limitada als casos de pedres intravesicals (a la bufeta de l'orina) que per la seva composició no poden ser disoltes amb una dieta apropiada i de mida massa grossa per poder ser destruïdes amb el làser.

Avui juntament amb el nostre company d´Endoscòpia Veterinària Mòbil hem aplicat per primera vegada a la nostra clínica, Centre Veterinari Triomf, la tecnologia làser per eliminar càlculs uretrals.
El pacient, un schnauzer mitjà, feia temps que presentava dificultat per orinar i hematúria (sang a l´orina). A la radiografia vàrem apreciar una gran quantitat de càlculs a l´uretra peniana. D´acord amb la propietària vàrem optar per aquest  tractament, menys traumàtic per a l´animal.

Frederic Varela Balcells - Centre Veterinari Triomf
C/ Transversal 275
08225 - Terrassa

triomf@hotmail.es
www.centreveterinaritriomf.cat
https://www.facebook.com/CentreVeterinariTriomf/
tel. 93 7349830 / 606811170