LISTERIOSI, UNA ZOONOSI QUE POT PROVOCAR INFECCIONS ALIMENTÀRIES

Publicat 22/8/2019

Sobre el brot de listeriosi dels últims dies, aportem algunes dades sobre aquesta infecció alimentaria.
 
Què és la listeriosi?
La listeriosi és una infecció deguda al bacteri Listeria monocytogenes. Una zoonosi (infecció que passa dels animals a les persones) poc freqüent en humans, però extremadament greu que es produeix quan una persona ingereix aliments molt contaminats pel bacteri Listeria monocytogenes i no disposa de suficients defenses per a superar la infecció.
 
Com s'agafa la infecció?
L. monocytogenes està àmpliament distribuïda en el medi ambient i s'ha aïllat de diverses fonts, entre elles el sòl, la vegetació, la matèria fecal, les aigües residuals i l'aigua. Es pot aïllar també del tub digestiu de nombroses espècies de mamífers i ocells, d'alguns peixos i del marisc. Per tant, pot ser difícil mantenir el microorganisme fora de la cadena de producció dels aliments. El control veterinari de la higiene durant els processos productius dels aliments és el factor més important per evitar que el microbi entri a la cadena alimentaria.
El bacteri és un resident transitori del tub intestinal dels éssers humans, i entre el 2 i el 10% de la població general és portadora de l'organisme sense cap conseqüència adversa aparent per a la salut. El bacteri pot créixer a temperatures de refrigeració. És més resistent a diverses condicions mediambientals que la majoria d'altres bacteris patògens transmesos pels aliments que no formen espores, la qual cosa li permet sobreviure més temps en condicions adverses. Els aliments contaminats són la principal via de transmissió i els aliments associats amb major freqüència a la listeriosi són els productes llestos per al consum que afavoreixen la proliferació de L. monocytogenes. En general, aquests aliments tenen un temps de conservació prolongat en condicions de refrigeració, i es consumeixen sense tractaments ulteriors que podrien matar el microbi (per exemple, cocció).

Quins símptomes provoca?
La listeriosi és generalment una malaltia lleu, que cursa produint febre i diarrea de manera similar a altres infeccions transmeses per aliments, però aquest tipus d'infecció per listeria és rarament diagnosticat. No obstant això, en certs grups de persones com són les dones embarassades, pot causar una afecció greu que afecti el fetus; també són especialment sensibles les persones majors, i els pacients amb el sistema immunitari afeblit, ja que poden desenvolupar una forma greu de la malaltia amb elevada mortalitat. Els símptomes que presenta la malaltia són febre, dolors musculars, vòmits o diarrees, rigidesa de coll, confusió i feblesa.
 
Font: Guia breu per al control de Listeria monocytogenes en la indústria alimentària.
Generalitat de Catalunya. Departament de Salut
(modificat)Centre Veterinari Triomf
C/ Transversal 275
08225 - Terrassa
triomf@hotmail.es
www.centreveterinaritriomf.cat
https://www.facebook.com/CentreVeterinariTriomf/
tel. 93 7349830 / 606811170 Imatge: Facua


Listeria monocytogenes vista al microscopi electrònic.
Imatge : SCIMAT/Science Source. From: Harnessing the Power of Microbes as Therapeutics: Bugs as Drugs. Copyright 2015 American Academy of Microbiology. Creative Commons.